Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

σαν σήμερα.....πεθανε ο πιο διασημος φυλακισμενος όλων των εποχων

Ποιος ήταν ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείο;




.Μέχρι σήμερα, η ταυτότητά του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.
Σιδερένια μάσκα
Κανένας δεν ξέρει με σιγουριά το όνομα του κρατουμένου, που πέρασε σχεδόν 40 χρόνια στη φυλακή, με καλυμμένο το πρόσωπό του. Όλοι όμως τον γνωρίζουν ως τον άνθρωπο με το Σιδηρούν Προσωπείο, ή τον άνθρωπο με τη Σιδερένια Μάσκα.
Ήταν ακόμη μια μεγάλη επιτυχία του ευφάνταστου Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά, ή ο ήρωας υπήρξε πραγματικό πρόσωπο και μάλιστα δίδυμος αδερφός του βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου;
Το επικρατέστερο όνομα για τον μυστηριώδη φυλακισμένο είναι το γαλλικό Eustache Dauger. Συνελήφθη το 1669 ή 1670 και «περιόδευσε» σε αρκετές γαλλικές φυλακές, μεταξύ των οποίων η Βαστίλη και το Πινιερόλ. Για 34 χρόνια είχε τον ίδιο φύλακα. Τον Bénigne Dauvergne de Saint-Mars. Ο Dauger πέθανε το 1703.

Η υπόθεση όμως αυτή, για πολλούς ερευνητές, δεν ισχύει.

Υποστηρίζουν ότι ο Dauger ήταν ένας νέος ξεπεσμένος ευγενής, που συνελήφθη για συμμετοχή σε τελετές μαύρης μαγείας.
Για ορισμένους, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας υπηρέτης.
Σε κάθε περίπτωση συμφωνούν, ότι πρέπει να ήξερε κάποιο σοβαρό μυστικό, που οδήγησε στη φυλάκισή του.
Την εντολή, μάλιστα, είχε δώσει το δεξί χέρι του βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου, εξ ονόματός του. Η διαταγή ήταν, να κλειστεί σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και κυρίως να μην έρθει σε επαφή με κανέναν.
Για τους αναλυτές όμως, υπάρχουν αρκετά κενά στην ιστορία του φυλακισμένου και η βασική υπόθεση που κάνουν, είναι ότι φορούσε τη μάσκα, μόνο κατά τη μεταφορά του από φυλακή σε φυλακή. Εκτιμούν μάλιστα, ότι επρόκειτο για φανταστική ιστορία του προσωπικού του φρουρού Bénigne Dauvergne de Saint-Mars, που ήθελε να μιλά για τις σπουδαίες αποστολές, που του ανέθετε ο ίδιος ο Βασιλιάς.
Το 1771 ο φιλόσοφος Βολταίρος δημοσιοποίησε την άποψή του, ότι ο κρατούμενος φορούσε συνεχώς σιδερένια και όχι υφασμάτινη μάσκα και ήταν ο νόθος αδερφός του Λουδοβίκου. Το περιέγραφε μάλιστα και ως μεγαλύτερο σε ηλικία, σε σχέση με αυτή που ήταν γνωστή.
Ο Βολταίρος, που φυλακίστηκε για ένα χρόνο στη Βαστίλη το 1717, έλεγε ότι ήρθε σε επαφή με ανθρώπους, που παλαιότερα τον είχαν δει από κοντά.
Ο Δουμάς όμως, γράφοντας τον «Άνθρωπο Πίσω από τη Σιδερένια Μάσκα», ερεύνησε και αυτός για το ποιος φορούσε τη σιδερένια μάσκα. Έτσι, στο βιβλίο του δεν είναι άλλος, από τον δίδυμο αδελφό του Λουδοβίκου.
σιδηρούν προσωπείο
Πηγή: mixanitouxronou.gr -  paraskinio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: