Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Γιορτινές μυρωδάτες μνήμες!!!!


       Αυτές τις χρονιάρες μέρες όλοι μας κάνουμε μια αναδρομή , μερικές δεκαετίες πίσω , φέρνοντας στο μυαλό μας κάποια Χριστούγεννα , κάποιες Πρωτοχρονιές της γειτονιάς, αναπολώντας τα δώρα που περιμέναμε ή που πήραμε, τα καινούργια ρούχα , τα λουστρίνια παπούτσια , τις λαμαρίνες με τις μυρωδάτες βασιλόπιτες που πηγαινοέρχονταν στον φούρνο, τις γεμιστές γαλοπούλες με τα κουκουνάρια και τα κάστανα που μας έβαζαν να ξεφλουδίζουμε συμμετέχοντας έτσι στις γιορτινές διαδικασίες ή το σπάσιμο των καρυδιών για τα μελομακάρονα .
       Δεν υπήρχε σπιτικό που να μην φτιάξει τους κουραμπιέδες του , τα μελομακάρονά του , την βασιλόπιτά του , για το “καλό” όπως έλεγαν .
Και κατόπιν η μοιρασιά . Η μια γειτόνισσα στην άλλη , η νύφη στην πεθερά, η γιαγιά στα εγγόνια, τα πιάτα πήγαιναν κι έρχονταν , όπως σήμερα τα κουτιά του ζαχαροπλαστείου.
     Μα ποια η σύγκριση του σπιτικού με το έτοιμό;
     Χάθηκαν οι μυρωδιές  της κανέλλας, του μελιού, του γαρύφαλλου, της μαστίχας που πλημμύριζαν τις γειτονιές.
     Άλλα χρόνια , νοσταλγικά, που στις παιδικές μας μνήμες έχουν μείνει χαραγμένα σαν ένα γλυκό όνειρο και που σήμερα τα παιδιά μας δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν τις έχούν νιώσει. Ποιο παράθυρο σήμερα σκορπίζει μοσχοβολιά;
     Η λέξη “γειτονιά” σε γεμίζει αναμνήσεις.
     Η λέξη “μυρωδιά” σου εξάπτει την φαντασία . Σήμερα όλα είναι πλαστικά χωρίς γεύση, χωρίς άρωμα και  χωρίς μνήμη. Οι γιορτές για τα παιδιά  δεν έχουν πλέον ιδιαίτερο νόημα ,ούτε θα μπορούσε κανείς να πει και τα δώρα, αφού έχουν σχεδόν τα πάντα και δεν τα εντυπωσιάζει τίποτα και αύριο μοιραία δεν θα έχουν ούτε νοσταλγία.
     Ίσως μεγάλη μερίδα ευθύνης να έχουμε κι εμείς που αφήνουμε τα πατροπαράδοτα έθιμά μας να σβήνουν , λόγω φόρτου εργασίας και απλά μόνο να λέμε « η μαμά μου ή η γιαγιά μου εμένα, έφτιαχνε κάτι κουραμπιέδες!!!….»
 Όμως της ζητήσαμε την συνταγή; κι αν την έχουμε τους φτιάξαμε; Καλή η ευκολία του φούρναρη …άλλα καλύτερό το  «μμμ!!! μπράβο, ποιος τα έφτιαξε;»
 και λέγοντας «εγώ» να γεμίζεις περηφάνια .
Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν μαμάδες και γιαγιάδες να χαρίσουμε μοσχοβολιές στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας σαν αυτές που μας χάριζαν τότε οι δικές μας μανούλες και γιαγιάδες!!!!
         Όμορφα φίλοι μου τα στολισμένα χριστουγεννιάτικα σπίτια και τα μπαλκόνια με πολύχρωμα φώτα, αστέρια , δέντρα ή καράβια όμως η χαρά και η ζεστασιά αυτών των ημερών είναι μέσα στην θαλπωρή που προσφέρει κάθε οικογένεια.
Ντόρα Μανατάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια: