Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Στα αρχαία χρόνια, στην περιοχή που βρίσκεται τώρα ο δήμος Μοσχάτου υπήρχε ο αρχαίος οικισμός «Τροία».
Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ η ονομασία Τροία παραμερίστηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται το παράξενο και ανεξήγητο όνομα «Ξυπέτη».
Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να τη συναντήσουμε τον 18ο αιώνα με το όνομα «Μεσιάς» που μάλλον δόθηκε στην περιοχή εξ’ αιτίας της γεωγραφικής της θέσης ( βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ποτάμια : τον Κηφισό και τον Ιλισό
.Είναι άγνωστο το πότε και το πώς το τοπωνύμιο «Μοσχάτο» καθιερώθηκε
στην περιοχή του Μοσχάτου τον 19ο αιώνα υπήρχαν άφθονα αμπέλια και περιβόλια
Σημαντική θέση στην ιστορία του Μοσχάτου έχει και η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χτίστηκε το 1862 και αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του Μοσχάτου.
Στην αρχή ήταν ένα μικρό ξωκλήσι αφιερωμένο στην μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, δίπλα σ’ ένα χωματόδρομο ( τωρινή λεωφόρος Μακρυγιάννη) .
Με την συνεχή ενίσχυση των ενοριτών όμως το «ξωκλήσι» μεγάλωσε και το πανηγύρι του έγινε γνωστό σ όλη την γύρω περιοχή, όμως δυστυχώς γκρεμίστηκε το 1973 και τη θέση του πήρε ο σημερινός καθεδρικός ναός που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης
.Γενικά το Μοσχάτο εκείνα τα χρόνια ήταν
ένα μικρό εξοχικό «χωριουδάκι» με λιγοστούς κατοίκους που καλλιεργούσαν τα χωράφια τους και τα αμπέλια τους σε μια παρθένα περιοχή δίπλα στη θάλασσα.

1 σχόλιο:

skouliki είπε...

καλημέρα,
Πολυ ενδιαφέρον πληροφορία... να εισαι καλά!